589 poze   52248 vizite
Albume
1-Despre mine   2015 Sosit de la derby national maraton extrem Birzai 1320 km 23659 2009   2015 Sosit de la derby national maraton extrem Birzai 1320 km 355258 2010   2015 Sosit de la derby national maraton extrem Birzai 1320 Km 824020 2013   2015 Sosit de la derby national maraton extrem TARTU 1545 km 2015   2016 sosit de la BERLIN National 1400 km LOC 2 pe CAPITALA   Arbitru emerit FCI      un nou arbitru columbofil FCI din partea Romaniei   Articol aparut in Cancan   Articol aparut in cartea Porumbeii calatori si de agrement   Articol aparut in Gazeta Sporturilor   Articol aparut in Jurnalul National   Articol aparut in revista Porumbelul Voiajor   Articol aparut pe porumbei-ro   Dr HANS PETER BROCKAMP apreciaza porumbeii de FOND ai domnului Dinicu Alexandru   familia dinicu - maestru violonist GRIGORAS DINICU   Gala Premiilor GyoSport 2014 - Decernarea Premiilor GyoSport 2013   GyoSport   Maestru columbofil FCPR   premierea GyoSport 2012   Titlul de MEMBRU de ONOARE la Expo FCPR Alba Iulia 20142-Voliera3-Lot de zbor A   aripa de fond   Lot de zbor B4-Trofee   1212611-2008-RO-M-AB loc 26 Fond Maturi GyoSport 2011   14737-2006-RO-M-SZ loc 6 NATIONAL FOND FRSC 2009   5808-05 cel mai titrat porumbel al crescatoriei mele   5861-05-RO-M-AB loc 3 NATIONAL AS maturi Palmares FRSC 2009   99028-2001-RO-M-Sz concurat TERESPOL 880 km la varsta de 9 ANI   clasamente 2011   clasamente si porumbei in expozitii nationale 2009      clasamente 2010   Loc 1 etapa MARATON 2012 si LOC 4 la categoria Fond-Marathon GyoSport 2012   LOC 1 FOND-MARATHON GYOSPORT 2011 si LOC 5 NATIONAL FOND-MARATHON FRSC 2011      povestea lui BUTE 1212619-2008-RO-M loc 1 Fond-Marathon GyoSport 2011 loc 5 National Fond-Marathon   LOC 1 Prezmyl - Polonia 680 km   Loc 2 Finala Columbodromului International PIRANHA Bucuresti 2004 si LOC 3 la categoria AS Porumbel   LOC 2 MOSCOVA 1480 km      cei 4 magnifici intorsi de la Moscova      fiica din Moscovitul      fiu din Moscovitul      SIMETRIE IN CULOARE   Loc 25 NATIONAL FOND FRSC si Loc 20 pe lansare VARSOVIA Polonia 980 km   Revelatia anului - viitorul crescatoriei5-Pui   DE VANZARE - preturi incepand de la 100 lei puiul6-Porumbel favorit   Colectia MARC ROOSENS detinuta de domnul Dinicu Alexandru   colorit special   Marc Roosens   VIDEO7- Moscova editia 2013 1500 km 5 angajati 5 magnifici sositi   Diplome si Medalii luate la Moscova 2013   sositi Moscova 2013 a 2 a zi   sositi Moscova 2013 a 3 a zi   sositi Moscova 2013 a 4 a zi8-Contact-dinicu   famous pigeons   Imbarcare BARCELONA International 2016 Bucuresti 2000 km   Imbarcare BERLIN National 2016 BUCURESTI 1400 km   NOU - trimitem in TARA prin POSTA ROMANA - PrioriPOST

membru din 4 mai 2009

Articol aparut in Gazeta Sporturilor

Dinicu Alexandru Valentin Tel.: 0726.750.251


www.gsp.ro

Tatăl porumbeilor » Alexandru Dinicu e unul dintre cei mai apreciaţi şi experimentaţi columbofili români.

Răzvan Luţac, Ştefan Constantin (Foto) • 13 Ianuarie 2013.

Dinicu este mîndru de cei 110 porumbei pe care îi creşte la etajul vilei sale.

În ciuda vîrstei şi a diabetului, bucureşteanul e încă activ: participă la concursuri, creşte 110 porumbei în căminul din Dristor şi povesteşte tainele columbofiliei, "un sport mult prea puţin mediatizat".

Bunicul său şi-a atras faima mondială prin compoziţii ca "Hora staccato" sau "Ciocîrlia". A cunoscut-o pe Maria Tănase, s-a "bătut" cu Marina Voica la "Cîntarea României" şi a înfruntat moartea de două ori.

"Dă-i violonistului o coardă, iar el îţi va returna un întreg univers", spune un vechi proverb maghiar. Pe pereţii casei din cartierul bucureştean Dristor, instrumentele nu se mai regăsesc decît în tablouri de colecţie. Imagini de arhivă cu marele Grigoraş Dinicu, omul care l-a încîntat pe preşedintele american Roosevelt şi a concertat la New York, Paris sau Londra.

A creat "Hora staccato" sau "Ciocîrlia", opere care au adus României faimă mondială.

Şi a inspirat, precum în zicală, microcosmosul nepotului. Doi canari străjuiesc altarul fotografiilor de epocă. Sînt păsări care combină ocupaţiile strămoşului şi autohtonului Dinicu, pasiunea aviară şi trilurile muzicale. Căci, pentru Sandu, viaţa se confundă cu maratoane de sute de kilometri, la care a participat cu atleţi speciali. Porumbeii. Bătrînul este unul dintre columbofilii de seamă din România!

Porumbei din drepturi de autor
Sprijinit pe un birou plin de trofee, diplome şi medalii, bătrînul Dinicu îşi introduce povestea prin intermediul hulubilor săi: "Am prins pasiunea de la un unchi din partea bunicului. Mi-au plăcut foarte mult. Aveam doar 8 ani cînd a murit Grigoraş, în 1949, iar bunica s-a gîndit să mă ajute să trec peste pierdere".

Bătrîna primea bani buni din drepturile de autor destinate preluării creaţiilor lui Grigoraş, oferindu-i tînărului Alexandru cîte 10 lei. "Cu 5 lei îmi cumpăram un porumbel. Cîte doi, cîte doi, pînă am ajuns la un număr însemnat", rememorează bărbatul.

"Văduvia" şi "gelozia"
Peste 8 ani, a participat şi la prima competiţie. În '70, s-a aflat printre fondatorii celui de-al doilea club bucureştean destinat competiţiilor între porumbei, "Anticorozivul": primul era "Aurel Vlaicu", cel al aristocraţilor.

A deprins repede tainele creşterii porumbeilor şi a învăţat metodele aplicate la zboruri. "Cea mai folosită este văduvia. Separi porumbelul mascul de femelă, după care le dai drumul în momentul concursului". Foarte utilizată este şi gelozia: "pe lîngă separare, îi introduci masculului un altul în cuşcă. Îl înnebuneşti! Cînd iese, zboară incredibil".

Porumbiţa pribeagă
Dacă pescarii şi vînătorii sînt izvoare nesecate de poveşti, nici columbofilii nu duc lipsă de istorioare savuroase. "Într-o zi, i-am dăruit o porumbiţă neagră unui student. Avea doar 25 de zile, nu ieşise încă din cuşcă, nu zburase niciodată! Peste doi ani, m-am trezit cu pasărea pe trapa de aterizare din curtea mea". Lui Nea' Sandu nu i-a venit să creadă: "I-am verificat numărul de înregistrare de pe picior, m-am uitat în catastif: era aceeaşi. Şi peste 15 kilometri între casa mea şi a studentului!".

''Cumpărături" din Franţa, victorie garantată
Cel mai "feroce" rival? Un anumit "domn Stănică", din Tulcea, inginer în Delta Dunării. "Ne bătea la fiecare concurs, pînă ne-am decis să aflăm cum reuşeşte. Apoi am aflat că îşi procura porumbei din Franţa, de la o persoană specializată. Cînd am vrut să aflăm cît costă unul, ne-am speriat: unii erau la preţ de trei maşini!". Are şi sfaturi pentru cumpărători: "dacă ochiţi un porumbel bun, la fel de valoroşi pot fi «fraţii» sau «surorile»". Nu şi puii, care pot ieşi diferit.

Dinicu, Ceauşescu şi porumbeii albi
În timpul comunismului, columbofilia era subiect tabu. Dinicu explică: "era o perioadă cînd vacile mureau de foame în grajduri. În acelaşi timp, porumbeii primeau grîne şi boabe în fiecare zi. De-asta n-apăream niciodată în ziare!".

Totuşi, Ceauşescu iubea porumbeii. "La Universiada din 1981, am lansat 3000! I-au plăcut atît de mult, încît, la Mitingul Păcii, a cerut tot atîţia, dar albi!". Cei albi sînt contraindicaţi pentru concursuri, deoarece sînt reperaţi uşor de păsările răpitoare. "Fiecare dintre noi avea doar vreo 2-3. Am strîns din toată ţara pentru a avea destui!", rîde columbofilul.

Grigoraş, bunicul de poveste
La fel ca un porumbel care îşi caută drumul spre cuib, Nea' Sandu face un salt spre primii ani din viaţă. Petrecuţi împreună cu Grigoraş: "Îl vizitam mereu înainte să moară. Era sobru, serios! Tatăl meu, Grigore, cînta în orchestra lui. La New York, au înnebunit America"!

Dinicu a moştenit şi el talentul familiei: "În 1961, m-am bătut, la Cîntarea României, cu Marina Voica. Aveam o voce nemaipomenită, şi nu mă laud! Am ieşit după ea, pe doi. Ea venise de la ruşi, era avantajată. Unde mai pui că a cîntat o melodie într-o limbă străină, deşi era interzis", oftează Alexandru.

Cîntăreţul care ignoră accidentele
Tot vocea l-a făcut remarcat în Insulele Canare, cînd a fost arbitru la Olimpiada Columbofilă din 1993. "Le-am cîntat piese din repertoriul internaţional. Le-a plăcut mult!". Dar viaţa i s-a înceţoşat peste un an. "Casa în care vă aflaţi a ars. Mi-au murit 353 din cei 400 de porumbei. Doar cîţiva au scăpat, 26 erau plecaţi la un concurs". Peste alţi trei ani, a făcut atac cerebral. "Cel mai rău a fost că nu puteam avea grijă de porumbei! Fratele meu se uita cu jind la ei, îi vedea în cuptor", face haz de necaz bărbatul.

Din cînd în cînd, scoate din sertar o sticluţă din care ia mici înghiţituri. "Mai am şi diabet. Grijile sînt multe. Dar cea mai mare e ca porumbeii mei să fie fericiţi. Aştept primele competiţii din 2013!".

Cum se desfăşoară concursurile columbofile
Porumbeii sînt duşi în cuşti speciale pînă într-un loc de pornire, după care sînt eliberaţi din cuşti şi trebuie să se întoarcă "acasă", unde sînt înregistraţi cînd calcă pe trapa de sosire. Există mai multe probe, diferite în funcţie de lungime. Proba de viteză, în care porumbeii parcurg 100-300 km, cea de demifond (350-500 km), de fond (500-800 km) şi maraton (mai mult de 800 km). Exemple de trasee: Bucureşti - Bacău - Roman - Suceava - Vadu Siret - Lublin - Terespol.

Campionii "Bute" şi "Ulise"
Pasionat de mitologie, Dinicu obişnuieşte să îşi alinte unii porumbei după nume desprinse din "Legendele Olimpului". "Dintre toţi, foarte drag mi-a fost Ulise", spune bărbatul. Deşi porumbeii sînt cunoscuţi după numărul înregistrat pe inelul de la picior, denumit "buletin", cei mai buni primesc şi nume speciale. "Unuia i-am zis «Bute». După «botez», a început să cîştige toate cursele"!

A făcut canotaj!
Împreună cu fratele său, Ion, decedat în 1997, Alexandru Dinicu a practicat canotajul. "L-am cunoscut şi pe Ivan Patzaichin, era mai mic decît mine. Totuşi, n-am avut mari performanţe, cea mai bună ar fi un loc 3 la o etapă din campionatele naţionale". Fratele său a avut mai multe reuşite: de 5 ori campion naţional!

CV Alexandru Dinicu
- Născut: 22 noiembrie 1941, Bucureşti
- Columbofil din anul 1958
- Are 110 porumbei, participă cu ei la diferite probe de fond, viteză şi maratoane
- Arbitru la diferite competiţii din ţară şi din lume

1904 este anul în care a fost introdusă columbofilia în România

25 de mililitri de apă bea, zilnic, un porumbel: acesta mănîncă grăunţe de porumb, grîu, floarea soarelui, orz şi orzoaică

20 de ani trăieşte, în medie, un porumbel; zboară pînă la maxim 12 ani, realizează performanţă între 3 şi 7 ani

"Am cunoscut-o pe Maria Tănase, mergeam des la ea acasă, stătea undeva în zona Sfînta Vineri. Ea îl însoţea pe bunicul meu la concerte în ţară şi străinătate" (Alexandru Dinicu, maestru columbofil)

"Totul se bazează pe unde electromagnetice. Porumbeii au un depozit de magnetită în spatele urechii, cu ajutorul căruia se ghidează pentru a găsi drumul spre locul de baştină" (Alexandru Dinicu, maestru columbofil)

"La un concurs care începea la Moscova, un porumbel care avea finiş la Caracal a ajuns în 3 zile. Atunci mi-am dat seama că totul a fost măsluit" (Alexandru Dinicu, maestru columbofil)

"În general, se zbura cu porumbeii peste Munţii Carpaţi, dar ne-am dat seama că multe păsări se pierd. Aşa că, împreună cu doctorul Dumitru Paul, am deviat traseul concursurilor prin Moldova" (Alexandru Dinicu, maestru columbofil)
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru
dinicu alexandru

Comentarii album • 1
crysty10 14 ianuarie 2013  
frumos articol, sa va dea dumnezeu putere si sanatate de a continua acest sport atat de frumos
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.